Draai je allergie omlaag

Als je iemand kent die zich in jouw ogen verschrikkelijk bemoeit met andermans zaken, ongevraagd advies geeft of opdringerig is, steek je hand op. Echt dat je denkt, laat me met rust, blijf uit mijn buurt en houd je advies voor je. Steekt je hand nog steeds in de lucht? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een allergie te pakken. Een allergie is dat je je ontzettend stoort aan een ander, maar het zegt vooral iets over jezelf, niet zozeer over die persoon. Want iemand anders kan over die persoon heel anders denken, die vindt bijvoorbeeld helemaal niet dat die persoon een bemoeial is, maar dat die juist heel betrokken of behulpzaam is en interesse toont.

Hoe werkt een allergie? Als jij het niet leuk vindt dat iemand zich te veel met jou bemoeit, dat die te dicht bovenop je zit en dat je gebrek aan ruimte hebt om je eigen ding te doen, kan je allergie “bemoeizucht” zijn, want je vindt het verschrikkelijk. Maar wat als je de bemoeizucht iets minder sterk beschouwt. Stel dat bemoeizucht iets is dat op volumeniveau 10 zit, het uiterste. Draai de knop een beetje terug, dus draai de bemoeizucht een aantal niveaus omlaag. Wat krijg je dan? Dan neemt de bemoeizucht af of dan krijg je iemand die zich wel met je bemoeit, maar op een manier en een frequentie die prettig is voor jou. Dat lijkt al meer op iemand die betrokken of geïnteresseerd is. Een allergie is een te veel aan uitdaging. Je zou dus kunnen zeggen dat bemoeizucht de allergie is en betrokkenheid of geïnteresseerdheid de uitdaging is.

Probeer het eens met een allergie van jezelf. Bedenk eens waar jij een gruwelijke hekel aan hebt of waar je allergisch voor bent. Bedenk daarbij dat het een te veel van iets is. Doe daar dan een beetje minder van. Dat kan door een denkbeeldige volumeknop terug te draaien, of een denkbeeldige grote stapel, kleiner te maken. Als dat je lukt, ga dan ook eens na bij jezelf hoe dat voelt, een beetje minder…. Voelt het al beter?

Nog iets leuks over je allergie is dat deze verbonden is met een kernkwaliteit van jou. Deze kwaliteit is namelijk het positief tegenovergestelde van je allergie. Als je allergisch bent voor de bemoeizucht van een persoon, dan heb je misschien juist behoefte aan ruimte en vrijheid om iets op je eigen manier te doen. De kwaliteit die bij jou allergie hoort kan zijn zelfstandigheid of ongebondenheid of onafhankelijkheid. Klinkt dat je bekend in de oren? Of kun je nog een andere positieve tegenstelling van bemoeizucht bedenken, die voor jou herkenbaar is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *