Je valkuil uit!

Ken je dat gevoel, dat het lijkt alsof je de enige bent die zich druk maakt om je kind? Je maakt je zorgen om van alles, gaat het wel goed? Eet ze goed, slaapt ze genoeg? Heeft ze het wel leuk, gaat het wel met leren? En je partner kijkt je aan van: “maak je niet zo druk mens.” Ook de andere kinderen reageren van: “Jaha, heb ik al!” of “Neehee, hoeft niet!” En dan ga je je nog meer zorgen maken, als enige, want niemand doet het. Wat gebeurt hier? denk je. Nou ja, je bent zojuist in je valkuil gelopen of gevallen, in je kuil gestort. Ook al houd je vast aan, dat jij niet overdrijft, toch is het zo. Slik! En hoe meer de anderen zeggen en reageren dat jij je niet zo moet aanstellen en dat het wat minder kan, dan ga je nog dieper je valkuil in. In dit geval is je valkuil overbezorgdheid of betutteling. Het is wel even slikken als je met je neus op de feiten wordt gedrukt, maar het gaat lukken om de eerste stap te zetten, namelijk bewust zijn van je valkuil. Ik durf te wedden dat er genoeg vaders en moeders (vooral die laatsten denk ik), dit gevoel herkennen. Gelukkig ligt aan elke valkuil een kwaliteit ten grondslag, een kérnkwaliteit nog wel! Je valkuil is eigenlijk je kwaliteit heel overdreven, een te veel van je kwaliteit, of je kwaliteit met volumeknop op maximum. Want als je de knop eens terugdraait, ga je van betutteling langzaamaan naar zorgzaamheid. Zorgzaamheid is een kwaliteit. Als het je kernkwaliteit is, betekent dat dat je die kwaliteit van nature hebt, niet aangeleerd. Helemaal niet gek, toch? Probeer het maar eens als je durft, vraag anderen eens waar ze zich aan storen bij jou. Ja, dat is spannend hoor! Maar waar zij zich aan storen, zijn jouw valkuilen. Misschien weet je er zo al een, zonder het iemand te vragen. Word jezelf bewust van je valkuil, ga er maar eens inzitten met de volumeknop op 10, bij wijze van spreken. Draai de knop langzaam terug … en wat krijg je dan? Dat is je kernkwaliteit. Dus aan de slag en kom je valkuil uit!

Deze valkuilen en kernkwaliteiten behoren tot het kernkwadrant, een manier van kijken naar jezelf en inzicht krijgen in jezelf, van Daniel Ofman. In “Hé, ik daar …?!” schrijft Ofman heel toegankelijk over deze begrippen. Het kernkwadrant bestaat uit kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Volgende keer schrijf ik over allergieën en een beetje uitdagingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *