Best wel eng

angst

Wat is best wel eng?

Een nachtmerrie! Een grote harige spin! Spreken voor een groep. Proefwerk week. Optreden. Of deze griezel?img_20160629_0008

Zit er iets bij wat je eng vindt? Of misschien kun je nog wel meer bedenken, waardoor je knikkende knieën krijgt en je maag van omdraait? We weten allemaal wel iets waar we de rillingen van krijgen. Sterker nog, bang zijn is niet eens zo gek. Van nature is angst heel  belangrijk. Bijvoorbeeld als er (dreigend) gevaar is, zorgt angst er juist voor dat je scherp en alert bent en dat je reageert door die angst. Je vecht, vlucht of bevriest: Fight, flight or freeze. Zoals het ging in de oertijd, wanneer je werd aangevallen door een gevaarlijk dier, verdedigde je jezelf en probeerde je het gevaarlijke dier uit te schakelen, fight. Of je moest je uit de voeten maken voor naderend gevaar zoals een bosbrand of een wild dier, flight. Of door jezelf doodstil te houden, werd je niet opgemerkt door het gevaar, freeze. Bij jonge kinderen werkt het iets anders. Kinderen roepen om de hulp en bescherming van een dierbare volwassene, de vader of moeder (Frits Boer, 2011). Deze kan bescherming of geruststelling geven en een veilige omgeving bieden. Naarmate het kind groter wordt, zal het zichzelf beter kunnen verdedigen en dat zal eerder lukken bij kleine gevaren, klinkt logisch toch? Het is dus heel gewoon om angst te hebben. Het wordt een ander verhaal wanneer het niet meer nodig is om bang te zijn, omdat de situatie niet (meer) gevaarlijk is, maar toch blijf je bang. We spreken dan van overmatige angst. Daarbij is de angst niet in verhouding tot het dreigende gevaar of het gevaar is al verdwenen, of de angst is zo groot dat deze het normale functioneren belemmert. Dat is heel vervelend als een kind veel leuke activiteiten mist, omdat het niet durft om mee te doen. Tevens blijf je met nare ervaringen, gedachten en gevoelens zitten, omdat je stopt zodra de dreiging nadert. Toch hoeft het geen permanente situatie van angst te zijn waarin een kind kan zitten, er is wel degelijk wat aan te doen. Door oefening en gewenning om met die angst om te gaan, kan de angst overwonnen worden en kom je erachter dat het met de dreiging en het gevaar wel meevalt. Zo kom je steeds een stapje verder en wordt overmatige angst een normale angst of ook wel gezonde spanning. En dan is het oké om iets best wel eng te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *