Van alles kwijt

Vlak voordat je de deur uit moet: sleutels kwijt! Niet in de tas, niet in de jas, ook niet waar ze altijd liggen? Nee hè! De kinderen zijn ook altijd alles kwijt: waar is mijn sportbroek? Waar zijn mijn schoenen? Jas? mobiel? en ga zo maar door. Je wordt er helemaal  gek van.

Wat kan dat betekenen: kinderen en volwassenen die steeds van alles kwijt zijn?

Theorie 1: Kinderen die van jongs af aan niet leren wat van hun is en te vroeg alles samen delen, die zijn later altijd van alles kwijt. Uhh wat!!? Dat heb ik mij eens laten vertellen door iemand met een deskundigheid op het gebied van beweging  en motorische-,  psychische- en cognitieve ontwikkeling. Ze zei dat kinderen nog niet kunnen delen als ze zo jong zijn. Maar ja, je kunt ze het toch wel leren, dacht ik? En als je een mandarijntje eet, kun je toch een partje geven aan een ander, ook als je nog maar 2 jaar bent, dat heet toch ook delen? Of als je met kleine kindjes gaat kleuren, dan delen ze toch ook de krijtjes? Of gaat het dan om grotere zaken? groter speelgoed? In ieder geval was ik het daar niet mee eens. Maar ja, zij was wel deskundig op dit gebied en ze zei dat er ook onderzoek naar was gedaan. Maar onderzoek is niet zonder meer objectief hè. En hoe ziet dat onderzoek er dan uit? Onderzoeksvraag: Ben jij altijd je spullen kwijt? Zo ja, deelde je vroeger altijd alles? Ik heb mijn twijfels. Maar het zou toch kunnen kloppen?  Als je niet leert wat van jou is, let je misschien niet zo goed op je spullen?

De volgende theorie heeft mijn voorkeur, maar of het de waarheid is weet ik niet.

Theorie 2: Kinderen en volwassenen die met hun hoofd ergens anders zijn, in gedachte zijn, aan het dromen zijn, druk zijn met van alles, of in hun enthousiasme een paar dingen vergeten, bijvoorbeeld je sleutels? Zou ook kunnen toch? Daar is geen onderzoek voor nodig om dat te beredeneren, je bent gewoon druk met veel dingen tegelijk en dan vergeet je wel eens iets. Als je het spelletje pandje verbeuren doet, onthoud je toch ook niet alle voorwerpen? Ja sommigen wel, maar da’s een ander verhaal. En er is vast veel onderzoek naar gedaan: hoeveel dingen tegelijk kan het menselijk brein onthouden. Waar ligt je focus op dat moment? die ligt in ieder geval niet bij de dingen die je dan juist kwijtraakt of vergeet.

Er zijn vast meer theorieën of verklaringen voor dit fenomeen. Ik denk bijvoorbeeld aan: “dat heb je van geen vreemde”. Herken je deze dingen of heb je nog andere verklaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *